26 czerwca 2013

Zupa z rzodkiewek


Już na fp mówiłam Wam,że uwielbiam sezonowe potrawy.
Późno siałam w tym roku warzywa, dlatego mam jeszcze rzodkiewki. Postanowiłam więc zrobić z nich zupę :)







Zupa z rzodkiewek jest bardzo łatwa do wykonania.


Gotujemy rosół, dodajemy do niego umyte i pocięte w kostkę rzodkiewki i gotujemy do miękkości. Zaciągamy śmietaną i gotowe:) Podajemy z makaronem. Prawda,że proste?




Czekam na Wasze przepisy na sezonowe potrawy. Pochwalcie się:)

32 komentarze:

  1. Rzodkiewka zawsze kojarzyła mi się z chłodnikiem, a tu proszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. banalnie proste, ale nie wpadłabym na to ze rzodkiewkę można dodać do zupy i że jeszcze będzie to smaczne he he

    OdpowiedzUsuń
  3. Musicie wypróbować dziewczyny:) Rzodkiewka łagodnieje po przegotowaniu i zupa smakuje jak.. kalafiorowa:) Tak, właśnie najbardziej ma podobny smak do kalafiorowej:)To która jutro śmiga na ogród po rzodkiewkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku!Proste!Może i ja się w końcu nauczę gotować;)Bo to wstyd,zebym ja w tym wieku nie umiała nic upitrasić he he...będę zaglądać i podkradać pomysły, a powiem szczerze,ze w życiu nie słyszałam o zupie z rzodkiewką....a u rodzicó na ogródku rośnie sobie...trzeba to wykorzystać;)
    Super przepis-pierwsze słyszę,ale jeśli dobre to wypróbuję a moje chłopaki bardzo lubią zupy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się przyznam, że za dużo to nie gotuję i baaardzo tego nie lubię. Mam swój ogródek, świeże warzywa i korzystam z tego przez cały sezon. A przysmakiem całej rodziny jest fasolka szparagowa, zwykła z tartą bułką, a jak już przyjdzie sezon jemy na okrągło.
    W ubiegłym roku natomiast odkryłam (lepiej późno niż wcale) zalety cukinii. Jest dobra zapiekanka z cukinii, no i z grilla jest świetna, sama lub w szaszłyku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Bożenko poproszę o przepis na zapiekankę:)

      Usuń
    2. Ja robie placki ziemniaczane i pasztet i sałatke do sloików,oj wiele sposobów na cukinie a najpopularniejsze to leczo

      Usuń
    3. ElkaJ niesamowite:) proszę podziel się przepisami:)

      Usuń
  6. Moje pytanie brzmi-kto Wam dziewczyny gotuje? :)Dajcie mi namiary na niego, bo czasami tak mi się nie chcę... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja cudowna Mama, ale namiarów nie dam, bo mi ją ukradniecie!

      Usuń
    2. Ha ha spokojnie, nie ukradnę;) Ja niestety sama muszę sobie pichcić;) Gdyby choć raz w tygodniu mąż chciał mnie w tym wyręczyć... ;)

      Usuń
    3. Mój ma mało czasu, ale jak już jest to wspaniale przyrządza świeże ryby!

      Usuń
    4. a mój wspaniale gotuję wodę w czajniku hi hi hi ;)

      Usuń
  7. Mmm smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. musze spróbować bo takiego cuda jeszcze nie jadłam.
    Zupy u mnie goszcza codziennie -mam troje dzieci i one wiecznie głodne ,a zupy lubia...czasem pomysłow mi brak a tu jakas alternatywa. Lubie szczawiową z ryzem i barszczyk z botwinki -to tak sezonowo, a chłodniki owocowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo szczawiową to uwielbiam z jajkiem i ziemniakami-niedługo zrobię to wstawię przepis;) barszczyk z botwinki robię jutro:) a owocowych chłodników nie jadłam-zamęczę Ci przepisami na te Twoje cuda:))

      Usuń
  9. Zawsze mam problem i ciągle zadaje sobie rano pytanie "jaką zupę dziś ugotować" Barszcz? Pomidorowa? Ogòrkowa? Przyznam, że w menu nie mam ich wielu;( chętnie wypróbuje rzodkiewkową, uwielbiam rzodkiewki;) kalafior również;) a propo smaku ;) pozdrawiam blogerke;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za pozdrowienia:) będę podrzucała systematycznie pomysły na potrawy, więc może coś się przyda;)
      Ps zupa już wypróbowana?

      Usuń
  10. Przepis znalazłam i... okazało się, że to nie nazywa się "zapiekanka" tylko "pasztet". A więc:
    PASZTET Z CUKINII
    3 szklanki utartej na grubych oczkach cuknii
    2 marchewki
    3 cebule
    1,5 szklanki kaszy manny (ja daję max. 1 szklankę)
    20 dag żółtego sera
    20 dag pieczarek
    3 jajka
    3/4 szklanki oleju (jednak lepiej dać trochę mniej)
    sól, pieprz, vegeta
    PRZYGOTOWANIE:
    Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć. Marchewkę i cebulę pokroić na drobnych oczkach. Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać razem: cukinię, pieczarki, marchew, cebulę, ser, żółtka z jajek, kaszę i dodać olej i przyprawy. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w naczyniu żaroodpornym wysypanym bułką tartą przez godzinę. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
    Ponieważ ja wegetarianką nie jestem, aczkolwiek wersja czysto warzywna mi odpowiada, to często dodaję pokrojony w kostkę wędzony chudy boczek i wtedy osiągam pełnię szczęścia.
    Życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny,musze kiedyś wypróbować :) chociaż u mnie sami mięsiarze :D
      ja robie takie zapiekanki że kroję wzdłuż,środek wybieram i robię farsz to już można poszaleć (mięso mielone,piersi itd itp co kto lubi)
      mam pytanie:"Marchewkę i cebulę pokroić na drobnych oczkach" -zetrzeć na tarce czy pokroić?

      Usuń
    2. Na tarce zetrzeć cukinię, marchew też można, a cebulę zawsze kroję, bo tarkując rozpada mi się w dłoniach.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    3. ok, to już wszystko wiemy:) teraz tylko na zakupy do spożywczego i działamy:) Dziękuję Bożenko:)

      Usuń
    4. moje drogie juz jestem i zaraz daje przepisy -byłam dzis pedzić ślimaki i dogladać mojej cukini.
      Przepis na pasztet:
      3 szklanki dobrze wycisnietej cukini-startej od pestkowanej.
      3żółtka,z białek piana
      1/2szklanki oleju
      2szklanki bułki tartej
      20dkg.sera żółtego startego na tarce na duzych oczkach
      5 nieduzych cebulek (zeszklonych na złoto) lub młodej cebulki pokrojonej drobno wedle uznania
      sól,pieprz,wegeta( nie przesadzić zeby nie był bardzo słony)pęczek świezego koperku drobno pokrojonego

      Wszystko razem wymieszać doprawić a z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać aby pasztet był puszysty.
      Blaszke wyłozyć papierem i piec ok.1,5h na 170-180 stopniach az bedzie złoty zwieszchu.

      Teraz placki
      jak ziemniaczane tylko troszkę startą cukinie odcisnąć, musi miec wodę jak ziemniaki
      Ja daje: 3 jajka na 2 średnie cukinie,2 łyzki mąki, łyzka śmietany, sól,pieprz i cebula duza i czosnek(ząbek)
      Ciasto z cukini do kawy
      4 jaja
      1/2szk.oleju
      1,1/2szk.cukru
      3 szklamki odciśniętej cukini
      2starte marchewki
      4łyzki kakao
      1łyzeczka sody
      2kopiate szklanki mąki
      bakalie: rodzynki,orzechy wedle uznania ja do ciasta jeszcze dodaje 2 łyzki powidła śliwkowego aby miało kwaskowaty smak ale to jest niekonieczne

      Cukier,całe jaja zmiksować dolewajac powoli olej,nadal miksować dodać łyzkę wody,kakao,sodę,mąkę i miksować.
      Na koniecdodać cukinie i bakalie i wszystko zamieszać łyzką.
      Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni 45min-po 30 min. zagładnąc i sprawdzić patyczkiem.

      Usuń
    5. Super przepisy, już je sobie spisuje:) będzie co robić:) Dziękuję:)

      Usuń
  11. no ja to będę działać jak jarzynki ze wsi przywiozę :P ot cwaniara ze mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziewczyny ostatnio fajny przepis na fb wynalazłam na "kapustę po chińsku" któras może robi? bo opinie że bardzo smaczna i mam ochotę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapucha po chińsku? nie robiłam.. ale jak wkleisz przepis to zrobię;)

      Usuń
  13. Fajnie to brzmi -kapusta po chinsku , tera pytanie- z włoskiej czy pekińskiej????ha,ha

    OdpowiedzUsuń
  14. o "Z" mi zjadło w teraz- to wina mojej Oli bo sok wylała mi na klawiature i niektóre przyciski się lepią

    OdpowiedzUsuń

Witaj na moim blogu. Miło mi,że do mnie zajrzałeś :) Jeśli już jesteś zostaw po sobie jakiś ślad :)

Zachęcam do dołączenia do grona obserwatorów:)

Zostawiając komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie twoich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności.