3 lutego 2016

Prosty przepis na pyszne pączki.

Nie do wiary, że święta wielkanocne w tym roku będą tak wcześnie. Już jutro tłusty czwartek.Tak więc jak wzorowa Pani domu wybrałam się dzisiaj na zakupy. Nie, nie kupiłam pączków, ale składniki na nie. To był mój pierwszy raz. W końcu musiałam zrobić coś innego niż coroczne oponki i udało się. To było łatwe, także od razu na gorąco dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne pączki.


Składniki:
1kg mąki tortowej
1/2l mleka
15dag drożdży
8 żółtek
1/3 szklanki oleju
1/4 kostki margaryny Palma
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
powidła


Wykonanie:
Na początek przygotujcie sobie jakieś duże naczynie, w którym będziecie mogli mieszać składniki. U mnie jest to miska, którą kupiłam specjalnie w celach spożywczych. Służy mi ona tylko do mieszania sałatek, czy ciast.

1. Pokruszcie drożdże, dodajcie żółtka i utrzyjcie te dwa składniki na gładką masę.


2. W tym samym czasie wrzućcie do garnka na mały ogień, cukier, margarynę, olej i mleko. Podgrzewajcie aż się rozpuści.


3. Kiedy przestygnie, wlejcie zawartość garnka do drożdży z żółtkami. Wsypcie mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, po czym wymieszajcie składniki. Kolejny krok to ubijanie ciasta pałką 200 razy. Jeśli macie męża pod ręką, to poproście go o to, aby Was w tym wyręczył. Mnie osobiście było ciężko, ale dałam radę.


4.Odstawcie ciasto do wyrośnięcia.


5. Po wyrośnięciu ciasta, uformujcie z niego pączki i od razu nadziejcie je powidłami. Pamiętajcie, aby nie robić zbyt dużych kul, gdyż ciasto i tak jeszcze wyrośnie. Mi wyszły duże pączki.


6. Gotowe pączki odstawcie ponownie do wyrośnięcia, po czym pieczcie je w głębokim oleju.


 7. Po przestygnięciu. Posypcie cukrem pudrem przesianym przez sitko, lub polukrujcie.


Mmmm... pycha! Jestem pewna,że Wam zasmakują.

12 komentarzy:

  1. O tej porze oglądanie tych pyszności powinno być zabronione :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najgorsze jest to,że o tej porze zawsze najbardziej chce się jeść ;)

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie:) Ja zaraz zabieram się za drugiego pączka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dopiero dzisiaj robienie. W zeszłym roku wersja bez glutenu wyszła mało jadalna.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pączki i faworki, w poprzednich latach sama je smażyłam a teraz jestem na diecie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam pączków. Moze za rok?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności! Mój przepis miał nieco więcej składników, wyszły pyszne! Miłego weekendu :*

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem zbyt leniwa na pieczenie wlasnych paczkow ale twoje wygladaja przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ smakowite pączki!, Muszę wypróbować przepis w wolnym czasie, dietę odłożę na bok :D

    OdpowiedzUsuń

Witaj na moim blogu. Miło mi,że do mnie zajrzałeś :) Jeśli już jesteś zostaw po sobie jakiś ślad :)

Zachęcam do dołączenia do grona obserwatorów:)

Zostawiając komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie twoich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności.