Dzisiaj nie będzie żadnej kosmetycznej recenzji. Będzie za to smacznie i zdrowo:) Zapraszam na spotkanie ze mną przy ciastku i kawie:)
Po wczorajszym opublikowaniu na moim fp zdjęcia ciasteczek, które upiekłyśmy razem z córunią - zawrzało. Dostałam wiele wiadomości z prośbą o przepis. Aby ułatwić więc sobie pracę, postanowiłam napisać ten przepis raz, ale tutaj na blogu.
Do ciasteczek będziemy potrzebowali:
-2 opakowania ciasta francuskiego,
-1budyń waniliowy,
-1 jajko,
-borówki,
-cukier puder
Po wczorajszym opublikowaniu na moim fp zdjęcia ciasteczek, które upiekłyśmy razem z córunią - zawrzało. Dostałam wiele wiadomości z prośbą o przepis. Aby ułatwić więc sobie pracę, postanowiłam napisać ten przepis raz, ale tutaj na blogu.
Do ciasteczek będziemy potrzebowali:
-2 opakowania ciasta francuskiego,
-1budyń waniliowy,
-1 jajko,
-borówki,
-cukier puder
Wykonanie:
1. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty. Połowę z nich posmaruj białkiem ubitym na pianę i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W pozostałych kwadratach wytnij kieliszkiem koła i ułóż je na kwadratach na blasze. Tak przygotowane ciastka posmaruj żółtkiem.
2. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciastka w temperaturze 200 stopni przez ok 15minut.
1. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty. Połowę z nich posmaruj białkiem ubitym na pianę i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W pozostałych kwadratach wytnij kieliszkiem koła i ułóż je na kwadratach na blasze. Tak przygotowane ciastka posmaruj żółtkiem.
2. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciastka w temperaturze 200 stopni przez ok 15minut.
3. Budyń ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu.
4. Wyjmij ciastka z piekarnika (jeśli na środku za bardzo urosły, delikatnie dociśnij je łyżeczką, by powstały wgłębienia).
5.Wyłóż budyń na upieczone i wystudzone ciastka. Ułóż na nim borówki i posyp cukrem pudrem.
4. Wyjmij ciastka z piekarnika (jeśli na środku za bardzo urosły, delikatnie dociśnij je łyżeczką, by powstały wgłębienia).
5.Wyłóż budyń na upieczone i wystudzone ciastka. Ułóż na nim borówki i posyp cukrem pudrem.
I to by było na tyle:) Prawda,że przepis jest prosty? Jest to świetna alternatywa zarówno dla nas jak i dla dzieci, bo wiadomo,że są one zwolennikami wszystkiego co słodkie, a dzięki tym ciasteczkom przemycimy im w nich zarówno mleko jak i witaminy zawarte w owocach:)
SMACZNEGO:)
Podzielcie się swoimi ulubionymi słodkimi przepisami:)
Jakie pyszności ;) Chyba wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest świetny:)
UsuńUwielbiam wszystkie ciastka na bazie ciasta francuskiego. Stęskniłam się za borówkami :)
OdpowiedzUsuńdo kupienia oczywiście w Biedronce;p
Usuńuwielbiam takie smakołyki ;)
OdpowiedzUsuńmmm muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
i takie są:)
Usuńjuż biegnę do Cb:)
Z pewnością pychaaaaaaaa ,niebawem robię ! ;)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie:)
UsuńSmakowite :)napewno wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńdziękuje za przepis:)
bardzo proszę:)
Usuńzjadłabym :)))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńi takie też są:)
UsuńMniammmm ale bym zjadła !!!
OdpowiedzUsuńprzygotowanie trwa tylko chwilkę:))
Usuńjej jak to pysznie wygląda, w ogóle uwielbiam borówki, w sezonie zjadam je w ogromnych ilosciach:)
OdpowiedzUsuńnie trzeba się ograniczać, bo zimą dostępne są także w marketach:)
UsuńAz mi ślinka poleciała, napatrzę się bo zjeść nie mogę. :(
OdpowiedzUsuńoj szkoda:(
UsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńo tak:)
UsuńMniam, prawdziwe pyszności, ja uwielbiam wszystko co z ciastem francuskim :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:)
Usuńmniam!!!
OdpowiedzUsuńAleż pysznie ^^ a ja dzisiaj zjadłam pół bombonierki, nie ma to jak dieta :D
OdpowiedzUsuńraz się żyje:) nie ma co sobie żałować:)
Usuń