22 stycznia 2014

Niekosmetycznie

Dzisiaj nie będzie żadnej kosmetycznej recenzji. Będzie za to smacznie i zdrowo:) Zapraszam na spotkanie ze mną przy ciastku i kawie:)

Po wczorajszym opublikowaniu na moim fp zdjęcia ciasteczek, które upiekłyśmy razem z córunią - zawrzało. Dostałam wiele wiadomości z prośbą o przepis. Aby ułatwić więc sobie pracę, postanowiłam napisać ten przepis raz, ale tutaj na blogu.

Do ciasteczek będziemy potrzebowali:

-2 opakowania ciasta francuskiego,
-1budyń waniliowy,
-1 jajko,
-borówki,
-cukier puder



Wykonanie:

1. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty. Połowę z nich posmaruj białkiem ubitym na pianę i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W pozostałych kwadratach wytnij kieliszkiem koła i ułóż je na kwadratach na blasze. Tak przygotowane ciastka posmaruj żółtkiem.

2. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciastka w temperaturze 200 stopni przez ok 15minut.



3. Budyń ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu.

4. Wyjmij ciastka z piekarnika (jeśli na środku za bardzo urosły, delikatnie dociśnij je łyżeczką, by powstały wgłębienia).

5.Wyłóż budyń na upieczone i wystudzone  ciastka. Ułóż na nim borówki i posyp cukrem pudrem.




I to by było na tyle:) Prawda,że przepis jest prosty? Jest to świetna alternatywa zarówno dla nas jak i dla dzieci, bo wiadomo,że są one zwolennikami wszystkiego co słodkie, a dzięki tym ciasteczkom przemycimy im w  nich zarówno mleko jak i witaminy zawarte w owocach:)

SMACZNEGO:)

Podzielcie się swoimi ulubionymi słodkimi przepisami:)

29 komentarzy:

  1. Jakie pyszności ;) Chyba wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie ciastka na bazie ciasta francuskiego. Stęskniłam się za borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie smakołyki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością pychaaaaaaaa ,niebawem robię ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite :)napewno wypróbuje:)
    dziękuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jej jak to pysznie wygląda, w ogóle uwielbiam borówki, w sezonie zjadam je w ogromnych ilosciach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba się ograniczać, bo zimą dostępne są także w marketach:)

      Usuń
  7. Az mi ślinka poleciała, napatrzę się bo zjeść nie mogę. :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, prawdziwe pyszności, ja uwielbiam wszystko co z ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pysznie ^^ a ja dzisiaj zjadłam pół bombonierki, nie ma to jak dieta :D

    OdpowiedzUsuń

Witaj na moim blogu. Miło mi,że do mnie zajrzałeś :) Jeśli już jesteś zostaw po sobie jakiś ślad :)

Zachęcam do dołączenia do grona obserwatorów:)

Zostawiając komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie twoich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności.