...to oczywiście znakomity przepis, który posiadam:) Ciasto zawsze wychodzi i nie ma innej opcji:) Jest pięknie wyrośnięte i pyyyyszne, a do tego dziecinnie proste:)
Składniki kolejno kłaść do miski
Na dno:
-10dag rozkruszonych drożdży
-1szklanka cukru
-1cukier waniliowy
-4 roztrzepane jajka
-1szklanka oleju słonecznikowego
-3/4 szklanki mleka
-4 szklanki mąki
-szczypta soli
Miskę nakrywamy ściereczką i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Po tym czasie wszystko wymieszać,aż ciasto będzie gładkie. Wylać na blachę i wstawić do zimnego piekarnika.
Temperaturę ustawić na 170 stopni.
Piec 45-50 minut.
A oto efekt:)
Mniam, mniam :)
Wypróbujcie i pochwalcie się jak Wam wyszło:)
Uwielbiam eksperymentować w kuchni, dlatego napiszcie proszę w komentarzu Wasze ulubione przepisy na ciasto :)
Składniki kolejno kłaść do miski
Na dno:
-10dag rozkruszonych drożdży
-1szklanka cukru
-1cukier waniliowy
-4 roztrzepane jajka
-1szklanka oleju słonecznikowego
-3/4 szklanki mleka
-4 szklanki mąki
-szczypta soli
Miskę nakrywamy ściereczką i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Po tym czasie wszystko wymieszać,aż ciasto będzie gładkie. Wylać na blachę i wstawić do zimnego piekarnika.
Temperaturę ustawić na 170 stopni.
Piec 45-50 minut.
A oto efekt:)
Mniam, mniam :)
Wypróbujcie i pochwalcie się jak Wam wyszło:)
Uwielbiam eksperymentować w kuchni, dlatego napiszcie proszę w komentarzu Wasze ulubione przepisy na ciasto :)
Podziwiam wszystkie kobiety,które potrafia piec i gotować...ja jjestem w tym okropna! Mam to szczęście jednak,ze mąz lubi pichcić i zazwyczaj on gotuje:) A przepis fajny-moze wykorzystam kiedyś-na razie mam kuchnię w remoncie i nie wiem kiedy to się skończy a już mnie to wnerwia strasznie bo się ciągnie niemożliwie długo...;)
OdpowiedzUsuńAgnieszka ale Ci zazdroszczę:) Mój mąż i gary-marzenie;))) Jest za to naszą domową złotą rączkę-zrobi córce huśtawkę, mi ławkę i takie prace typu remont itd
UsuńAle mój tez jest tzw,złota rączką-potrafi naprawić dosłownie wszystko-jest mechanikiem-czyli samochody i motory naprawia,komputery i wszystko co z nimi związane naprawia,elektroniczne sprawy też itd....ale lubi gotować i bardzo fajnie-bo ja nie lubię;)
UsuńA ja wczoraj upiekłam ukochany sernik całej rodziny. Niezwykle prosty w przygotowaniu i niezwykle pyszny. A drożdżowe ciasto nie zawsze mi wychodzi, a wskazówki zawsze się przydadzą.
OdpowiedzUsuńBożenko z tego przepisu ciasto wychodzi ZAWSZE:)
UsuńPodziel się swoim przepisem-chętnie wypróbuję:)
Cudny przepis. Łatwy i apetyczny. Muszę zrobić na poniedziałek- dla dziecka do przedszkola na festyn! :-)
OdpowiedzUsuń:) oo szykuję się impreza dla maluchów-super:) Udanych wypieków:)
UsuńSernik a la Bożena
OdpowiedzUsuń1 kg sera (wiaderko)
3 paczki herbatników
6 jajek
1 lub 1,5 szklanki cukru (w zależności od tego czy ser jest słodki czy nie)
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła śmietankowego
Całe jajka zmiksować z cukrem. Dodać do sera. Do tego śmietana i mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodać masło rozpuszczone i wystudzone. Mieszać kilka minut, ale nie na najwyższych obrotach. Na blachę położyć herbatniki, a na nie wylać masę serową. Piec od 50 do 60 minut w temp. 160 stopni.
Można przygotować polewę. Ja często polewam toffi i posypuję płatkami migdałowymi. Ale trzeba pamiętać, że wtedy gorzej się kroi.
Wychodzi nawet takim antytalentom kulinarnym jak ja. A więc smacznego!
świetnie, na pewno wypróbuję i się tym pochwalę:) Człowiek całe życie się uczy :) Dziękuje
UsuńMam nadzieję, że do teraz już zdążyłaś wypróbować? :)
Usuńprzepis spisany,jak wypróuję to napiszę czy wyszło :p
OdpowiedzUsuńi Jak tam drożdżak wyszedł?:)
Usuńprzepis super i prosty
OdpowiedzUsuńA ja dziś piekłam ciasto rozbójnik ,Mmm pycha jest .
OdpowiedzUsuńKamilka poproszę o przepis-ciekawa nazwa:)
Usuńja niestety przyznam sie, ze mało sama piekę,po prostu nie lubię, pomimo ze z wykształcenia jestem technikiem cukiernikiem hi hi! A co do ciasta drożdżowego, to jest pyszne, proste ciasta zawsze sa najlepsze!
OdpowiedzUsuńJa też nie cierpię piec. A jak mi coś nie wyjdzie to zniechęcam się na wiele tygodni...
Usuńfajne masz te przepisy! szkoda, że nie mam talentu i nie umiem piec. Powiem Ci, że ciasto drożdżowe imponujących rozmiarów. Swoją drogą uwielbiam je, najbardziej jak upiecze je moja babcia ;)
OdpowiedzUsuń