Już na fp mówiłam Wam,że uwielbiam sezonowe potrawy.
Późno siałam w tym roku warzywa, dlatego mam jeszcze rzodkiewki. Postanowiłam więc zrobić z nich zupę :)
Zupa z rzodkiewek jest bardzo łatwa do wykonania.
Gotujemy rosół, dodajemy do niego umyte i pocięte w kostkę rzodkiewki i gotujemy do miękkości. Zaciągamy śmietaną i gotowe:) Podajemy z makaronem. Prawda,że proste?
Czekam na Wasze przepisy na sezonowe potrawy. Pochwalcie się:)
Rzodkiewka zawsze kojarzyła mi się z chłodnikiem, a tu proszę...
OdpowiedzUsuńbanalnie proste, ale nie wpadłabym na to ze rzodkiewkę można dodać do zupy i że jeszcze będzie to smaczne he he
OdpowiedzUsuńMusicie wypróbować dziewczyny:) Rzodkiewka łagodnieje po przegotowaniu i zupa smakuje jak.. kalafiorowa:) Tak, właśnie najbardziej ma podobny smak do kalafiorowej:)To która jutro śmiga na ogród po rzodkiewkę? :)
OdpowiedzUsuńO jejku!Proste!Może i ja się w końcu nauczę gotować;)Bo to wstyd,zebym ja w tym wieku nie umiała nic upitrasić he he...będę zaglądać i podkradać pomysły, a powiem szczerze,ze w życiu nie słyszałam o zupie z rzodkiewką....a u rodzicó na ogródku rośnie sobie...trzeba to wykorzystać;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis-pierwsze słyszę,ale jeśli dobre to wypróbuję a moje chłopaki bardzo lubią zupy;)
Ja się przyznam, że za dużo to nie gotuję i baaardzo tego nie lubię. Mam swój ogródek, świeże warzywa i korzystam z tego przez cały sezon. A przysmakiem całej rodziny jest fasolka szparagowa, zwykła z tartą bułką, a jak już przyjdzie sezon jemy na okrągło.
OdpowiedzUsuńW ubiegłym roku natomiast odkryłam (lepiej późno niż wcale) zalety cukinii. Jest dobra zapiekanka z cukinii, no i z grilla jest świetna, sama lub w szaszłyku.
UsuńBożenko poproszę o przepis na zapiekankę:)
Ja robie placki ziemniaczane i pasztet i sałatke do sloików,oj wiele sposobów na cukinie a najpopularniejsze to leczo
UsuńElkaJ niesamowite:) proszę podziel się przepisami:)
UsuńMoje pytanie brzmi-kto Wam dziewczyny gotuje? :)Dajcie mi namiary na niego, bo czasami tak mi się nie chcę... :)
OdpowiedzUsuńMoja cudowna Mama, ale namiarów nie dam, bo mi ją ukradniecie!
UsuńHa ha spokojnie, nie ukradnę;) Ja niestety sama muszę sobie pichcić;) Gdyby choć raz w tygodniu mąż chciał mnie w tym wyręczyć... ;)
UsuńMój ma mało czasu, ale jak już jest to wspaniale przyrządza świeże ryby!
Usuńa mój wspaniale gotuję wodę w czajniku hi hi hi ;)
UsuńMmm smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, ale jest smakowite;)
Usuńno na pewno :) też tak myślę :)
Usuńmusze spróbować bo takiego cuda jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZupy u mnie goszcza codziennie -mam troje dzieci i one wiecznie głodne ,a zupy lubia...czasem pomysłow mi brak a tu jakas alternatywa. Lubie szczawiową z ryzem i barszczyk z botwinki -to tak sezonowo, a chłodniki owocowe
oo szczawiową to uwielbiam z jajkiem i ziemniakami-niedługo zrobię to wstawię przepis;) barszczyk z botwinki robię jutro:) a owocowych chłodników nie jadłam-zamęczę Ci przepisami na te Twoje cuda:))
UsuńZawsze mam problem i ciągle zadaje sobie rano pytanie "jaką zupę dziś ugotować" Barszcz? Pomidorowa? Ogòrkowa? Przyznam, że w menu nie mam ich wielu;( chętnie wypróbuje rzodkiewkową, uwielbiam rzodkiewki;) kalafior również;) a propo smaku ;) pozdrawiam blogerke;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za pozdrowienia:) będę podrzucała systematycznie pomysły na potrawy, więc może coś się przyda;)
UsuńPs zupa już wypróbowana?
Przepis znalazłam i... okazało się, że to nie nazywa się "zapiekanka" tylko "pasztet". A więc:
OdpowiedzUsuńPASZTET Z CUKINII
3 szklanki utartej na grubych oczkach cuknii
2 marchewki
3 cebule
1,5 szklanki kaszy manny (ja daję max. 1 szklankę)
20 dag żółtego sera
20 dag pieczarek
3 jajka
3/4 szklanki oleju (jednak lepiej dać trochę mniej)
sól, pieprz, vegeta
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć. Marchewkę i cebulę pokroić na drobnych oczkach. Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać razem: cukinię, pieczarki, marchew, cebulę, ser, żółtka z jajek, kaszę i dodać olej i przyprawy. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w naczyniu żaroodpornym wysypanym bułką tartą przez godzinę. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ponieważ ja wegetarianką nie jestem, aczkolwiek wersja czysto warzywna mi odpowiada, to często dodaję pokrojony w kostkę wędzony chudy boczek i wtedy osiągam pełnię szczęścia.
Życzę smacznego!
Fajny,musze kiedyś wypróbować :) chociaż u mnie sami mięsiarze :D
Usuńja robie takie zapiekanki że kroję wzdłuż,środek wybieram i robię farsz to już można poszaleć (mięso mielone,piersi itd itp co kto lubi)
mam pytanie:"Marchewkę i cebulę pokroić na drobnych oczkach" -zetrzeć na tarce czy pokroić?
Na tarce zetrzeć cukinię, marchew też można, a cebulę zawsze kroję, bo tarkując rozpada mi się w dłoniach.
UsuńPozdrawiam.
ok, to już wszystko wiemy:) teraz tylko na zakupy do spożywczego i działamy:) Dziękuję Bożenko:)
Usuńmoje drogie juz jestem i zaraz daje przepisy -byłam dzis pedzić ślimaki i dogladać mojej cukini.
UsuńPrzepis na pasztet:
3 szklanki dobrze wycisnietej cukini-startej od pestkowanej.
3żółtka,z białek piana
1/2szklanki oleju
2szklanki bułki tartej
20dkg.sera żółtego startego na tarce na duzych oczkach
5 nieduzych cebulek (zeszklonych na złoto) lub młodej cebulki pokrojonej drobno wedle uznania
sól,pieprz,wegeta( nie przesadzić zeby nie był bardzo słony)pęczek świezego koperku drobno pokrojonego
Wszystko razem wymieszać doprawić a z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać aby pasztet był puszysty.
Blaszke wyłozyć papierem i piec ok.1,5h na 170-180 stopniach az bedzie złoty zwieszchu.
Teraz placki
jak ziemniaczane tylko troszkę startą cukinie odcisnąć, musi miec wodę jak ziemniaki
Ja daje: 3 jajka na 2 średnie cukinie,2 łyzki mąki, łyzka śmietany, sól,pieprz i cebula duza i czosnek(ząbek)
Ciasto z cukini do kawy
4 jaja
1/2szk.oleju
1,1/2szk.cukru
3 szklamki odciśniętej cukini
2starte marchewki
4łyzki kakao
1łyzeczka sody
2kopiate szklanki mąki
bakalie: rodzynki,orzechy wedle uznania ja do ciasta jeszcze dodaje 2 łyzki powidła śliwkowego aby miało kwaskowaty smak ale to jest niekonieczne
Cukier,całe jaja zmiksować dolewajac powoli olej,nadal miksować dodać łyzkę wody,kakao,sodę,mąkę i miksować.
Na koniecdodać cukinie i bakalie i wszystko zamieszać łyzką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni 45min-po 30 min. zagładnąc i sprawdzić patyczkiem.
Super przepisy, już je sobie spisuje:) będzie co robić:) Dziękuję:)
Usuńno ja to będę działać jak jarzynki ze wsi przywiozę :P ot cwaniara ze mnie :D
OdpowiedzUsuńhi hi a co trzeba kombinować;)
UsuńDziewczyny ostatnio fajny przepis na fb wynalazłam na "kapustę po chińsku" któras może robi? bo opinie że bardzo smaczna i mam ochotę zrobić :)
OdpowiedzUsuńKapucha po chińsku? nie robiłam.. ale jak wkleisz przepis to zrobię;)
UsuńFajnie to brzmi -kapusta po chinsku , tera pytanie- z włoskiej czy pekińskiej????ha,ha
OdpowiedzUsuńo "Z" mi zjadło w teraz- to wina mojej Oli bo sok wylała mi na klawiature i niektóre przyciski się lepią
OdpowiedzUsuń