4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
|0.5 kg miodu
1 szklanka mleka
2 szklanki cukru
2 przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy
2 łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki sody
1.5 kg mąki
Wykonanie:
1. Utrzyj jajka (całe) z jedną szklanką cukru.
2. Z drugiej szklanki cukru zrób karmel.
3. Podgrzej mleko i rozprowadź w nim karmel.
4. Do garnka z karmelem dodaj miód, margarynę, smalec, kakao, kawę, przyprawy, amoniak i sodę. Wszystko wymieszaj.
5. Do miski z utartymi jakami przesiej 1kg mąki. Resztę zostaw do podsypywania.
6. Wlej płynną zawartość i drewnianą łyżką zarób ciasto, po czym dokończ dzieła na stolnicy.
Żeby pierniki Wam nie stwardniały, po upieczeniu i ozdobieniu polecam umieścić je w szczelnym pojemniku. Ja do tego używam dużego słoika, którego w okresie letnim wykorzystuje do kiszenia ogórków. Jego wierzch zabezpieczam folią spożywczą i ozdabiam krepą, oraz rafią.
pyszności!
OdpowiedzUsuńJa za to nie lubię pierników ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ,)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion :) ♡ ♥
Moje już dawno upieczone :), ale robię trochę inaczej :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, nigdy nie piekłam pierniczków, skąd się bierze amoniak?
OdpowiedzUsuńW każdym spożywczym dostaniesz kochana :)
Usuńmniam, uwielbiamy pierniczki :)
OdpowiedzUsuńOj pierniczka to muszę sobie zrobić.
OdpowiedzUsuń