26 lipca 2013

Szybko, smacznie i zdrowo czyli przepis na zupę wiosenną

Dzisiaj od rana upał daję się we znaki, aby więc nie spędzić połowy dnia przy garach na robieniu obiadu polecam Wam prosty przepis na zupę.

Zupa wiosenna brzmi tajemniczo, inna jej nazwa to zupa szczawiowa.





Właściwości szczawiu znane są od dawna - zawiera on dużo witamin i minerałów. Posiada również właściwości lecznicze, gdyż hamuje biegunkę, rozwój drobnoustrojów, a nawet drobne krwawienia w jelitach. Świetnie sprawdza się jako okład na trudno gojące się rany, owrzodzenia. Łagodzi bóle podczas bolesnych miesiączek, oraz zmniejsza ich intensywność. Łagodzi także kaszel i katar, oraz uodparnia organizm.

Ze stosowaniem szczewiu jest jak ze wszystkim czyli przede wszystkim liczy się umiar,gdyż zajadany w nadmiarze wypłukuje wapń z organizmu.
(informacje o właściwościach szczawiu zaczerpnięte ze strony http://www.e-vive.pl/kwasne-znaczy-zdrowe-wlasciwosci-szczawiu,pl,2373.html)


Przejdźmy teraz do sedna tego postu, a mianowicie jak zrobić zupę szczawiową.





Nic prostszego :)

1. gotujemy rosół
2. myjemy i kroimy szczaw
3. szczaw wrzucamy do rosołu i gotujemy do miękkości

Ile szczawiu wrzucić? Tyle, aby nam smakowało-zupa powinna być lekko kwaśna.

4. w osobnym garnku gotujemy ziemniaki
5. po ugotowaniu tłuczemy ziemniaki dodając przy tym startą cebulę i śmietanę

6. gotujemy jaja, obieramy ze skorupy i kroimy w kostkę lub w łódeczki jak kto woli

Na talerz kładziemy pokrojone w kostkę jajko, nalewamy zupę.
Na osobny talerz wykładamy ziemniaki i jemy zupę wraz z dobieranymi ziemniakami.





11 komentarzy:

  1. Kocham szczawiową,bo jak mieszkałam na wsi to za domem rwało się szczaw i mama nam cały gar gotowała ze śmietaną i jajkiem,pychota...

    ela dynak

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię szczawiową,tylko z jajkiem i ryżem.Miałam też zawsze szczaw w słoikach przesażony,Babuszka moja kochana zawsze robił,niestety juz jej nie ma z nami :( i zapasy tez już się kończą..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku będę sobie robiła w słoiki, by zimą skosztować trochę smaku wiosny;)

      Usuń
  3. nigdy nie robiłam zupy szczawiowej, w ogóle u mnie tylko ja lubię zupy, córka też zje , ale tylko niektóre zupy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest tak samo, mąż na zupę ma długie zęby, córcia czasem zje, czasem nie, ale ogólnie Oliwka woli właśnie zupę od ziemniaków i mięsa

      Usuń
    2. moja najwięcej lubi właśnie mięsko

      Usuń
  4. Świetnie wygląda, spróbuje na pewno upichcic taką

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu czasem jest szczawiowa, tylko jajko dodaję przekrojone na pół.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej też kroiłam jajko w łódeczki, ale od kiedy jest Oliwka na świecie to kroję w kostkę;)

      Usuń
    2. Ja też tak zacznę, jak moja Patrysia trochę podrośnie. Na razie nie daję jej jeszcze tej zupy.

      Usuń

Witaj na moim blogu. Miło mi,że do mnie zajrzałeś :) Jeśli już jesteś zostaw po sobie jakiś ślad :)

Zachęcam do dołączenia do grona obserwatorów:)

Zostawiając komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie twoich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności.