Dzisiaj od rana upał daję się we znaki, aby więc nie spędzić połowy dnia przy garach na robieniu obiadu polecam Wam prosty przepis na zupę.
Zupa wiosenna brzmi tajemniczo, inna jej nazwa to zupa szczawiowa.
Właściwości szczawiu znane są od dawna - zawiera on dużo witamin i minerałów. Posiada również właściwości lecznicze, gdyż hamuje biegunkę, rozwój drobnoustrojów, a nawet drobne krwawienia w jelitach. Świetnie sprawdza się jako okład na trudno gojące się rany, owrzodzenia. Łagodzi bóle podczas bolesnych miesiączek, oraz zmniejsza ich intensywność. Łagodzi także kaszel i katar, oraz uodparnia organizm.
Ze stosowaniem szczewiu jest jak ze wszystkim czyli przede wszystkim liczy się umiar,gdyż zajadany w nadmiarze wypłukuje wapń z organizmu.
(informacje o właściwościach szczawiu zaczerpnięte ze strony http://www.e-vive.pl/kwasne-znaczy-zdrowe-wlasciwosci-szczawiu,pl,2373.html)
Przejdźmy teraz do sedna tego postu, a mianowicie jak zrobić zupę szczawiową.
Nic prostszego :)
1. gotujemy rosół
2. myjemy i kroimy szczaw
3. szczaw wrzucamy do rosołu i gotujemy do miękkości
Ile szczawiu wrzucić? Tyle, aby nam smakowało-zupa powinna być lekko kwaśna.
4. w osobnym garnku gotujemy ziemniaki
5. po ugotowaniu tłuczemy ziemniaki dodając przy tym startą cebulę i śmietanę
6. gotujemy jaja, obieramy ze skorupy i kroimy w kostkę lub w łódeczki jak kto woli
Na talerz kładziemy pokrojone w kostkę jajko, nalewamy zupę.
Na osobny talerz wykładamy ziemniaki i jemy zupę wraz z dobieranymi ziemniakami.
Zupa wiosenna brzmi tajemniczo, inna jej nazwa to zupa szczawiowa.
Właściwości szczawiu znane są od dawna - zawiera on dużo witamin i minerałów. Posiada również właściwości lecznicze, gdyż hamuje biegunkę, rozwój drobnoustrojów, a nawet drobne krwawienia w jelitach. Świetnie sprawdza się jako okład na trudno gojące się rany, owrzodzenia. Łagodzi bóle podczas bolesnych miesiączek, oraz zmniejsza ich intensywność. Łagodzi także kaszel i katar, oraz uodparnia organizm.
Ze stosowaniem szczewiu jest jak ze wszystkim czyli przede wszystkim liczy się umiar,gdyż zajadany w nadmiarze wypłukuje wapń z organizmu.
(informacje o właściwościach szczawiu zaczerpnięte ze strony http://www.e-vive.pl/kwasne-znaczy-zdrowe-wlasciwosci-szczawiu,pl,2373.html)
Przejdźmy teraz do sedna tego postu, a mianowicie jak zrobić zupę szczawiową.
Nic prostszego :)
1. gotujemy rosół
2. myjemy i kroimy szczaw
3. szczaw wrzucamy do rosołu i gotujemy do miękkości
Ile szczawiu wrzucić? Tyle, aby nam smakowało-zupa powinna być lekko kwaśna.
4. w osobnym garnku gotujemy ziemniaki
5. po ugotowaniu tłuczemy ziemniaki dodając przy tym startą cebulę i śmietanę
6. gotujemy jaja, obieramy ze skorupy i kroimy w kostkę lub w łódeczki jak kto woli
Na talerz kładziemy pokrojone w kostkę jajko, nalewamy zupę.
Na osobny talerz wykładamy ziemniaki i jemy zupę wraz z dobieranymi ziemniakami.
Kocham szczawiową,bo jak mieszkałam na wsi to za domem rwało się szczaw i mama nam cały gar gotowała ze śmietaną i jajkiem,pychota...
OdpowiedzUsuńela dynak
Ja też robię szczawiową,tylko z jajkiem i ryżem.Miałam też zawsze szczaw w słoikach przesażony,Babuszka moja kochana zawsze robił,niestety juz jej nie ma z nami :( i zapasy tez już się kończą..
OdpowiedzUsuńJa w tym roku będę sobie robiła w słoiki, by zimą skosztować trochę smaku wiosny;)
Usuńnigdy nie robiłam zupy szczawiowej, w ogóle u mnie tylko ja lubię zupy, córka też zje , ale tylko niektóre zupy
OdpowiedzUsuńU mnie jest tak samo, mąż na zupę ma długie zęby, córcia czasem zje, czasem nie, ale ogólnie Oliwka woli właśnie zupę od ziemniaków i mięsa
Usuńmoja najwięcej lubi właśnie mięsko
UsuńŚwietnie wygląda, spróbuje na pewno upichcic taką
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńU mnie w domu czasem jest szczawiowa, tylko jajko dodaję przekrojone na pół.
OdpowiedzUsuńJa wcześniej też kroiłam jajko w łódeczki, ale od kiedy jest Oliwka na świecie to kroję w kostkę;)
UsuńJa też tak zacznę, jak moja Patrysia trochę podrośnie. Na razie nie daję jej jeszcze tej zupy.
Usuń